Haptotherapie

~ ‘Jij mag zijn zoals je bent, om te worden die je bent, maar nog niet kunt zijn. En je mag het worden op jouw wijze en op jouw uur.’ ~

Dr. Anna Terruwe
grondlegger van de bevestigingsleer

Haptonomie is de leer of wetenschap van het menselijk gevoelsleven en gaat over een goede balans krijgen tussen voelen, denken en doen. Minder ‘in je hoofd zitten’, meer lichaamsbewustzijn krijgen. Haptonomie helpt je om meer bewust aanwezig te zijn in je lichaam en (beter) te luisteren naar wat je lichaam je te vertellen heeft. 

Haptotherapie is een lichaamsgerichte therapie die wordt uitgeoefend door een haptonoom. In de therapie is aandacht voor voelen, gevoelens en voor patronen die je in je leven ontwikkeld hebt en die je nu misschien helemaal niet meer nodig hebt. 

Kies je voor haptotherapie dan werken we door middel van gesprek, (bewegings)oefeningen en/of aanraking. Net wat nodig en wenselijk is. Aanraking stimuleert de ontwikkeling van je voelende vermogen en geeft een duidelijk resultaat: het lichaam liegt nooit!

Haptotherapie ondersteunt onder andere bij problemen als overbelasting, stress, burn-out, depressie, minderwaardigheidsgevoelens, relatieproblemen, lichamelijke klachten, traumaverwerking, gebrek aan zingeving, het herkennen van gevoelens, omgaan met agressie, grenzen stellen en problemen tussen levensfasen.

Haptotherapie kan zowel worden ingezet bij zowel volwassenen, ouderen, kinderen, maar ook bij zwangerschap, in relaties, binnen bedrijven en als sportbegeleiding.

Onderstaand een filmpje met uitleg over wat haptonomie is.