Haptotherapie

~ ‘Jij mag zijn zoals je bent, om te worden die je bent, maar nog niet kunt zijn. En je mag het worden op jouw wijze en op jouw uur.’ ~

Dr. Anna Terruwe
grondlegger van de bevestigingsleer

Worden wie je in essentie bent

Haptonomie is de leer of wetenschap van het menselijk gevoelsleven en gaat over een goede balans krijgen tussen voelen, denken en doen. Minder ‘in je hoofd zitten’, meer lichaamsbewustzijn krijgen, beter voelen. Haptonomie helpt je om meer bewust aanwezig te zijn in je lichaam en (beter) te luisteren naar wat je lichaam je te vertellen heeft. 

Haptotherapie is de lichaamsgerichte therapie die wordt uitgeoefend door een haptonoom. In de therapie is aandacht voor voelen, gevoelens en voor patronen en manieren van doen die je in je leven ontwikkeld hebt en die je nu misschien helemaal niet meer nodig hebt of misschien zelfs last van hebt. 

Kies je voor haptotherapie dan werken we door middel van gesprek, (bewegings)oefeningen en/of aanraking. Net wat nodig en wenselijk is. Aanraking stimuleert de ontwikkeling van je voelende vermogens en geeft een duidelijk resultaat: het lichaam liegt nooit!

Haptotherapie ondersteunt onder andere bij problemen als overbelasting, stress, burn-out, depressie, minderwaardigheidsgevoelens, relatieproblemen, lichamelijke klachten, traumaverwerking, gebrek aan zingeving, omgaan met agressie, grenzen stellen en problemen tussen levensfasen. 

Wat traumaverwerking betreft werk ik volgens het model van Past Reality Integration (PRI) van Ingeborg Bosch. Daarbij wordt ervan uitgegaan dat alle mensen trauma oplopen in de eerste 3 jaren van hun leven, genaamd oude pijnen. Om te kunnen overleven gaan we afweren ontwikkelen die op dat moment levensreddend zijn, maar die ons als we volwassen zijn, danig in de weg kunnen zitten. We kunnen samen naar jouw afweerpatronen kijken en daarmee je oude pijnen blootleggen. Haptonomie is daar een prachtig middel bij. 

Haptotherapie kan zowel worden ingezet bij volwassenen, ouderen, kinderen, maar ook bij zwangerschap, in relaties, binnen bedrijven en als sportbegeleiding.

Onderstaand een filmpje met uitleg over wat haptonomie is.